Aperitiv magic pentru Crăciun: chifle pufoase cu brânză Camembert și sos de merișoare cu rozmarin la Ninja Foodi

Am ”meșterit” mai întâi sosul de merișoare cu rozmarin. Merișoarele, zahărul, oțetul balsamic și vinul roșu (poate fi sec sau demisec) se călesc ușor (pe cel mai mic nivel – echivalent ”la foc mic”), timp de 10 minute, până când scade bine sosul și seamănă cu dulceața. Pe la jumătatea timpului, se adaugă o crenguță de rozmarin proaspăt.

Cum se face aluatul pentru chiflele pufoase?

Am pus 500 de grame de făină în vasul mixerului, drojdia, zahărul, apa călduță și uleiul. Am atașat cârligul pentru aluat la mixer și l-am pornit pe viteza 1. Aluatul pentru pâine, cozonac, chifle etc. se mixează întotdeauna doar pe viteza 1. Dacă nu aveți mixer, nu-i nicio problemă, se poate frământa foarte ușor și cu mâna. Așadar, se frământă aluatul timp de 2-3 minute, apoi se adaugă sarea; aceasta nu se pune de la început, întrucât inactivează drojdia, iar aluatul nu mai crește. Se continuă frământarea încă 5 minute.

Se scoate aluatul din vas, se împăturește dându-i o formă sferică și se așează în vasul multifuncțional de la oala Ninja SmartLid (nu înainte de a pune o hârtie de copt). În loc de hârtie de copt, se mai poate stropi vasul cu puțin ulei. Vasul se așează în oală și se lasă la dospit timp de o oră (pașii și funcțiile sunt explicate mai jos); apoi se scoate, se repetă manevra împăturirii și tragerii între palme, astfel încât să se formeze rețeaua de gluten și să se tensioneze (vedeți și în clipul video cum am procedat). Se pune din nou la dospit, timp de 30 de minute.

După ultima dospire, aluatul se intinde pe blat, formându-se un fel de ”baghetă” din care vom tăia 8 bucăți egale.

Din cantitățile de mai jos rezultă 8 chifle pentru o tavă rotundă de 20 cm diametru. Pentru o tavă mai mare se dublează cantitățile.

În mijlocul tăvii se așează brânza Camembert (poate fi și Brie), iar în jurul ei vor ”gravita” chiflele. Înainte de a fi puse la copt, se ung cu un gălbenuș combinat cu puțin lapte.

Se pune tava la copt, la 180 de grade, pe grilaj, nu înainte de a adăuga aprox. 350 ml apă, întrucât funcția de la Ninja SmartLid este o combinație între aburi și coacere. Practic, dacă ne gândim că, la aragazul clasic sau cel electric se pune o tavă cu apă sub grilajul pe care se află pâinea, tocmai pentru că aburii umezesc și împiedică formarea crustei premature, lucru care ar împiedica creșterea chiflelor, din acest motiv, la Ninja SmartLid, vom folosi funcția de steam bread. Se știe că, la cuptorul clasic/electric, temperatura de coacere este de 250 de grade Celsius, apoi 200, după scoaterea tăvii cu apă. Însă, dat fiind că Ninja SmartLid este o oală multicooker și gătește mult mai rapid, aici se aplică alt timp și altă temperatură. Toate acestea fiind lămurite, să trecem mai departe.

La încheierea timpului, se scoate tava din oală. Chiflele arată perfect! Se adaugă sosul de merișoare, care are un gust nedefinit: și sărat, și dulce, și acru, și… asta e tot! Aproape tot. Se decorează cu niște frunze de rozmarin și, eventual, măcriș roșu, care are un gust acrișor și completează merișoarele, iar culoarea… Culoarea e… magie! De fapt, culorile clasice ale Crăciunului, roșu și verde, le regăsim aici. Adăugăm și un pahar cu vin roșu demisec. Brânza se topește și curge alene peste chiflele desprinse, iar sosul, ah, sosul… O explozie de arome și magie!

Gătește cu Băneasa… un Crăciun magic! ”It’s a kind of magic”… 

Aperitiv magic pentru Crăciun: chifle pufoase cu brânză Camembert și sos de merișoare cu rozmarin la Ninja Foodi

Ingrediente

 • Pentru sosul de merișoare: 

  100 gr. merișoare proaspete (nu confiate!), 2 linguri de oțet balsamic, 2 linguri de zahăr brun, 60 ml vin roșu (sec sau demisec), 1 vârf de cuțit de sare, 1 crenguță de rozmarin

 • Pentru aluat: 500 gr făină, 300 ml apă călduță, 1 linguriță zahăr brun, 1 plic de drojdie uscată (7 gr), 3 linguri ulei de măsline, 1 linguriță de sare

 • Brânză Camembert (100-120 gr) sau Brie

 • Pentru uns chiflele: 1 gălbenuș, 1 lingură de lapte

 • 350 ml apă

Instrucțiuni pentru Ninja SmartLid

 • Mai întâi meșterim sosul de merișoare. Se setează funcția Sear/Sauté, nivel 5, se pun în oală merișoarele, zahărul, vinul, oțetul balsamic, sarea. Când se topește zahărul, se setează nivelul 1 (low), apoi se adaugă și crenguța de rozmarin. Se lasă să fiarbă ușor, timp de 10 minute. Când sosul capătă textura potrivită (se îngroașă și seamănă cu dulceața), se oprește funcția și se mută într-un castron.

 • În vasul mixerului punem făina, drojdia, apa călduță, uleiul și frământăm timp de 2-3 minute. Adăugăm sarea, mai frământăm timp de 5 minute. 

 • Folosim vasul crispy multifuncțional în care vom așeza hârtia de copt. Așezăm aluatul, nu înainte de a-l împături și trage, formând o sferă. Se setează funcția Prove, 35 de grade, 1 oră.

 • Se scoate vasul, se împăturește din nou aluatul (vedeți și în clipul video de pe instagram reels). Se pune din nou la dospit, funcția Prove, 35 de grade, 30 de minute.

 • Se formează 8 chifle care se vor așeza în tăvița multifuncțională de la Ninja. În mijloc, brânza Camembert / Brie. Chiflele se ung cu gălbenușul combinat cu 1 lingură de lapte.

 • Se pun 350 ml de apă în oală, se așează rack-ul pe poziția de jos (low), iar tava deasupra acestuia. 

 • Se setează funcția Steam Bread, 180 de grade, 17 minute. 

 • La încheierea programului, se scoate tava. Se toarnă sosul de merișoare în mijloc, peste brânza Camembert.

 • Poftă bună!

  Cum ți se pare rețeta? Ai testat-o?

  5 / 5. Voturi: 1

  În aceeași categorie

  Leave a Comment