Rețeta aceasta am aflat-o de la gazdele noastre din Maramureș, iar de atunci doar așa fac sarmalele. Poate ușor îmbunătățită (mai pe gustul meu, așa!), în sensul că, în loc de ardei grași am preferat ardei kapia și ceva mai puțin orez. Însă ingredientele de bază sunt aceleași. Iar gustul… fenomenal!
Sarmale ca în Maramureș la Tefal One Pot și Cook4Me
Cuisine: RomâneascăDifficulty: Ușor60
minute50
minuteIngrediente
1 kg de carne tocată amestec porc - vită
2 verze murate
2 cepe mari (tocate mărunt)
2 morcovi mari (rași pe răzătoarea mare)
2 ardei kapia (tăiați cubulețe) (în rețeta originală, 2 ardei grași)
200 gr orez (în rețeta originală, 500 gr orez)
200 gr slănină afumată (tăiată mărunt - cubulețe mici)
condimente: sare, piper (după gust), boia dulce (1 lingură).
Eu am adăugat și 1 lingură de cimbru uscat.
500 ml suc de roșii (+250 ml apă) sau 4 linguri de pastă de roșii/bulion diluate în 750 ml de apă.
Mod de preparare la Tefal One Pot
Ceapa tocată, morcovii rași și ardeii se călesc - ori în tigaie pe plită/aragaz ori în Tefal One Pot, pe funcția BROWN, 10 minute, în 2 linguri de ulei de măsline sau untură.
Ceapa, morcovii și ardeii căliți se amestecă bine cu carnea tocată, slănina afumată (tăiată mărunt), orezul și condimentele.
Se înfășoară sarmalele.
Se toacă varză murată și se așează pe fundul oalei. Se așează sarmalele. Ultimul strat poate fi cu un rând de varză murată tocată. Se adaugă sucul de roșii sau pasta de roșii diluată în 750 ml apă.
Se setează HP (High Pressure), 40 de minute. La încheierea programului, se eliberează aburul.
Mod de preparare la Tefal Cook4me
- Pentru fierberea sarmalelor, se setează modul de gătire manual - presiune înaltă - 40 de minute.
- Notă: În rețetele presetate de la Cook4me există rețeta de ”Sarmale”, cu timp de gătire 20 de minute. Din păcate, sarmalele nu sunt fierte la 20 de minute. Și tot din păcate, cele mai multe dintre rețetele presetate testate necesită timp suplimentar pentru gătire! De aceea am preferat ca la Cook4Me să gătesc pe modul manual, întrucât cele presetate sunt cam... praștie.
Cum ți se pare rețeta? Ai testat-o?
4.1 / 5. Voturi: 15
Foarte faină rețeta! Mulțam! Așa le fac de acum încolo. Chiar daca sunt mai grase în Maramu (pun mai multă grăsime, slană) și cu mai mult orez (cum ai scris), pentru mine sunt ok așa.