Cozonac la Monsieur Cuisine Smart

Cozonac la Monsieur Cuisine Smart

Atenție, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei!

Ingrediente pentru 1 cozonac

  • 300 gr făină (cu min. 12% proteine - Manitoba, Raftul bunicii)

  • 40 gr unt (82% grăsime) 

    (sau varianta 30 gr unt și 10 gr untură - aprox 1/2 linguriță)

  • 150 ml lapte

  • 3 gălbenușuri

  • 50 gr zahăr pudră

  • 25 gr drojdie proaspătă

  • 1 plic de zahăr vanilat

  • coaja de la 1 lămâie + 1 portocală

  • Pentru umplutură: 220 gr nucă măcinată, 150 gr zahăr pudră, 4 albușuri, 20 gr cacao; opțional 1 lingură de stafide aurii înmuiate în rom/coniac 

  • Pentru uns cozonacul: 1 gălbenuș + 2 linguri de lapte

Mod de preparare

  • Aluatul se face în felul următor: mai întâi se pun în vasul MCS - laptele, drojdia, 1 lingură de zahăr din cantitatea menționată, 2 linguri de făină din cantitatea menționată.

  • 3 minute, viteza 1, 37 de grade

  • Se așteaptă 10-15 minute să se activeze drojdia

  • Se adaugă gălbenușurile, coaja de lămâie, portocală, restul de zahăr, zahărul vanilinat și 3/4 din cantitatea de făină.

  • KNEAD (frământare) 2 minute

  • Se așteaptă 5 minute

  • Se adaugă restul de făină. Și untul moale, tăiat bucățele (atenție, nu topit!) Plus un praf de sare.

  • KNEAD (frământare) 45 secunde

  • După ce s-a încorporat și untul în aluat, acesta trebuie să fie moale, elastic, ușor lipicios.

  • Se scoate aluatul din vas, se mută într-un castron uns cu ulei, se acoperă cu folie alimentară, se bagă în cuptor (fără a fi pornit!), se lasă la dospit aprox. 1-1,5 ore, până își dublează volumul.

  • Pentru umplutură – se bat albusurile spumă, cu zahărul treptat, se amestecă apoi cu nuca și cacaua

  • După dospire, aluatul se împarte în 2 bucăți. Fiecare se întinde ușor pe masa unsă cu ulei, se adaugă jumătate din compoziția de nucă. Se împletesc bucățile și se așează în tava cu foaie de copt.

  • Tava se mai lasă 30 de minute - 1 oră la dospit în cuptor (fără a fi pornit!)

  • Se scoate tava din cuptor, se unge cu un gălbenuș amestecat cu puțin lapte. 

  • Se pornește cuptorul, se setează ”sus-jos”, 175 de grade.  

  • Se lasă la copt 30 de minute, apoi se oprește cuptorul, dar se lasă tava în cuptor încă 10-15 minute (cu ușa închisă la cuptor)

  • Se scoate tava din cuptor, se lasă la răcit (NU se scoate din tavă) timp de 15 minute.

  • Se scoate din tavă, se scoate și foaia de copt și se lasă cozonacul pe un grilaj până se răcește de tot.

  • Se taie când s-a răcit complet.

    Cum ți se pare rețeta? Ai testat-o?

    5 / 5. Voturi: 2

    În aceeași categorie