Cozonac la Monsieur Cuisine Smart
Atenție, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei!
Ingrediente pentru 1 cozonac
300 gr făină (cu min. 12% proteine - Manitoba, Raftul bunicii)
40 gr unt (82% grăsime)
(sau varianta 30 gr unt și 10 gr untură - aprox 1/2 linguriță)
150 ml lapte
3 gălbenușuri
50 gr zahăr pudră
25 gr drojdie proaspătă
1 plic de zahăr vanilat
coaja de la 1 lămâie + 1 portocală
Pentru umplutură: 220 gr nucă măcinată, 150 gr zahăr pudră, 4 albușuri, 20 gr cacao; opțional 1 lingură de stafide aurii înmuiate în rom/coniac
Pentru uns cozonacul: 1 gălbenuș + 2 linguri de lapte
Mod de preparare
Aluatul se face în felul următor: mai întâi se pun în vasul MCS - laptele, drojdia, 1 lingură de zahăr din cantitatea menționată, 2 linguri de făină din cantitatea menționată.
3 minute, viteza 1, 37 de grade
Se așteaptă 10-15 minute să se activeze drojdia
Se adaugă gălbenușurile, coaja de lămâie, portocală, restul de zahăr, zahărul vanilinat și 3/4 din cantitatea de făină.
KNEAD (frământare) 2 minute
Se așteaptă 5 minute
Se adaugă restul de făină. Și untul moale, tăiat bucățele (atenție, nu topit!) Plus un praf de sare.
KNEAD (frământare) 45 secunde
După ce s-a încorporat și untul în aluat, acesta trebuie să fie moale, elastic, ușor lipicios.
Se scoate aluatul din vas, se mută într-un castron uns cu ulei, se acoperă cu folie alimentară, se bagă în cuptor (fără a fi pornit!), se lasă la dospit aprox. 1-1,5 ore, până își dublează volumul.
Pentru umplutură – se bat albusurile spumă, cu zahărul treptat, se amestecă apoi cu nuca și cacaua
După dospire, aluatul se împarte în 2 bucăți. Fiecare se întinde ușor pe masa unsă cu ulei, se adaugă jumătate din compoziția de nucă. Se împletesc bucățile și se așează în tava cu foaie de copt.
Tava se mai lasă 30 de minute - 1 oră la dospit în cuptor (fără a fi pornit!)
Se scoate tava din cuptor, se unge cu un gălbenuș amestecat cu puțin lapte.
Se pornește cuptorul, se setează ”sus-jos”, 175 de grade.
Se lasă la copt 30 de minute, apoi se oprește cuptorul, dar se lasă tava în cuptor încă 10-15 minute (cu ușa închisă la cuptor)
Se scoate tava din cuptor, se lasă la răcit (NU se scoate din tavă) timp de 15 minute.
Se scoate din tavă, se scoate și foaia de copt și se lasă cozonacul pe un grilaj până se răcește de tot.
Se taie când s-a răcit complet.
Cum ți se pare rețeta? Ai testat-o?
5 / 5. Voturi: 2