Mucenici moldovenești la Ninja Combi

Mucenici moldovenești la Ninja Combi

Din ingredientele de mai jos ies 16 mucenici moldovenești pufoși. Iar rețeta de aluat este cea de cozonac. Eu am făcut aluatul cu ajutorul Monsieur Cuisine Smart (căutați cozonac pe site), dar mai jos aveți metoda clasică, cu malaxorul și cârligul pentru aluat.

Ingrediente

  • 300 gr făină (cu min. 12% proteine – Manitoba sau Raftul bunicii)

  • 30 gr unt (82% grăsime) și 10 gr untură (aprox ½ linguriță)

  • 150 ml lapte

  • 3 gălbenușuri

  • 50 gr zahăr pudră

  • 25 gr drojdie proaspătă

  • 1 plic de zahăr vanilat

  • coaja de la 1 lămâie + 1 portocală

  • Pentru decor: 3-4 linguri de miere, zmeură/căpșuni liofilizate sau nuci măcinate

Mod de preparare

  • Mai întâi pregătim maiaua. În vasul malaxorului punem laptele călduț, drojdia, 1 lingură de zahăr pudră (din cantitatea menționată), 2 linguri de făină (din cantitatea menționată). Amestecăm și așteptăm aprox. 15 minute să se activeze drojdia.

  • Adăugăm gălbenușurile, coaja de lămâie, coaja de portocală, restul de zahăr, zahărul vanilat și 3/4 din cantitatea de făină. Atașăm la malaxor cârligul de aluat și pornim malaxorul (vitezele 1-2). Mixăm bine, apoi adăugăm treptat restul de făină și încorporăm untul tăiat bucățele și untura, până când obținem un aluat moale, elastic, ușor lipicios. Scoatem aluatul din vas, îl mutăm într-un castron uns cu ulei și-l acoperim cu folie alimentară. Îl lăsăm la dospit aprox. 1 oră sau până când își dublează volumul.

  • După ce a dospit, împărțim aluatul în 2 bucăți, iar fiecare bucată în 8 bucăți. În total vom avea 16 bucăți.

  • Ungem mâinile cu ulei și întindem fiecare bucată sub forma unei ”frânghii” de aprox. 25 cm. Din această ”frânghie” formăm cifra 8.

  • În tava Combi Pan așezăm Crisper Plate, iar deasupra, o foaie de copt. În tavă intră 8 bucăți, câte 4 pe un rând.

  • Pornim Ninja Combi, setăm butonul smart switch în dreapta, funcția Bake, 175 de grade, 12 minute. Așteptăm să se încălzească. Atunci când apare pe afișaj ”Add food”, deschidem ușa cuptorului și introducem tava, nivel 1.

  • Mucenicii trebuie să se rumenească frumos. Scoatem tava, așezăm mucenicii pe un platou și-i pensulăm cu miere cât sunt fierbinți, apoi îi decorăm cu căpșuni / zmeură liofilizată măcinată grosier (într-o pungă, cu ajutorul făcălețului) sau cu nuci măcinate.

  • Între timp, s-a răcit și tava Combi Pan. Punem următorul rând de mucenici. Setăm din nou Bake, 175 de grade, 12 minute și așteptăm să se încălzească; când apare pe afișaj ”Add food”, deschidem ușa cuptorului și introducem tava, nivel 1. Când sunt gata, procedăm la fel, îi mutăm pe un platou și-i pensulăm cu miere, apoi îi decorăm cu ce dorim.

  • Poftă bună!

    Cum ți se pare rețeta? Ai testat-o?

    5 / 5. Voturi: 2

    În aceeași categorie